diumenge, 4 de juny del 2023

Des del monestir

BENEDICCIÓ I CAMÍ

He trobat, en un antic antifonari cistercenc (s. XIII) conservat a Poblet, per a la festa de la Santíssima Trinitat, una bella i sorprenent representació del Misteri inefable, com a caplletra del primer responsori de les Vigílies de l’ofici del dia. Es tracta de la lletra B, que encapçala el responsori «Benedicat nos Deus», tot ell manllevat del salm 66: «Que Déu, el nostre Déu, ens beneeixi, i el venerin d’un cap a l’altre de la terra. Que Déu s’apiadi de nosaltres i ens beneeixi».

Al lòbul superior de la lletra B, hi ha representat el Pantocràtor, Jesucrist, glorificat, assegut en un tron, sobre un fons blau lapislàtzuli puntejat d’estrelles: beneeix amb la mà dreta, i sosté un llibre o un rotlle amb l’esquerra. És Jesucrist, ja que duu l’aurèola marcada amb la creu, però és també Déu. Els peus els té graciosament recolzats en l’arc superior del lòbul inferior de la lletra B, que s’entrecreua amb el superior. Dins el lòbul inferior, i com situats a la terra —no hi ha, en efecte, pintat un fons blau—, tres personatges, en camí, com si volguessin venir a trobar-nos, aureolats també amb la creu: porten tots tres un llibre, el del centre beneeix amb la mà dreta i els altres dos fan un signe indicatiu amb la mà esquerra. És evident la relació amb el relat de Gènesi 18, els tres caminants que acull Abraham sota l’alzina de Mambré i que reconeix com a missatgers divins, relat que serveix d’inspiració per a la famosa icona de la Trinitat de Rublev.

Dues paraules conté la bella i original representació de la miniatura de Poblet, dues paraules plenes de silenci per a la festa d’avui: benedicció i camí. Déu Trinitat és font de benedicció en tant que es posa en camí: el Pare creant, el Fill rebent-se del Pare i donant-se a la humanitat, i l’Esperit estimant. És així que el Déu “ad intra” que contemplem en el lòbul superior de la B, al cel, es torna benedicció quan es fa pelegrí pels camins polsegosos del nostre món, Trinitat “ad extra”, com contemplem en el lòbul inferior.

Que Déu ens beneeixi, i que nosaltres, ensems, siguem per als altres i per al món, benedicció.

Publicat a Catalunya Cristiana, 2280, 4 juny 2023