diumenge, 13 de gener del 2013

Des del monestir

APROVAT O SUSPÈS

S'ha posat de moda, en algun programa televisiu, aprovar o suspendre els personatges d'actualitat. Per fer-me passar l'enyorança de les tardes nadalenques he provat de fer aquest exercici tot repassant els esdeveniments de l'any que tot just hem acomiadat.

Aprovo l'escriptora Teresa Pàmies. Nascuda el 1919, ens deixava el mes de març passat coronant amb plenitud una llarga vida. A banda de la seva ploma, austera i concisa, em captivava per la seva coherència i autenticitat, fins i tot en els articles periodístics, on es corre el risc de ser més artificiós; em captivava per la seva franquesa, per la seva lluita i pel seu compromís amb el país, amb la gent, amb el català. En una entrevista amb Josep M. Espinàs (TVC, «Personal i intransferible», 3 de març de 1994) va explicar una anècdota molt bonica, que no se m'ha esborrat. Recordava, de quan era nena, que al dormitori dels seus pares convivien en perfecta harmonia un retrat de Lenin —el seu pare era fervent comunista— i la capelleta de la Mare de Déu del Miracle —la seva mare era creient. L'anècdota és reveladora d'un sa exercici de tolerància (que és l'atri del respecte i de la llibertat), un exercici que, de vegades, dins l'Església, ens costa molt de fer.

Suspenc alguns bisbes espanyols per la seva reacció contra el procés català. En contra del que diu la doctrina social de l'Església —això ja s'ha dit i repetit— han posat sota sospita les aspiracions legítimes d'un poble que va néixer i créixer, com el seu, a l'ombra dels claustres de les catedrals i dels monestirs. Ho il·lustro també amb una anècdota premonitòria que, curiosament, va passar totalment desapercebuda en el seu moment. El bisbe Reig, en la famosa homilia del Divendres Sant de l'any passat, va dir: «Jesucrist va morir, entre altres coses, perquè puguem tirar endavant aquest projecte que anomenem Espanya» (la frase és literal, per no posar «sic»). Catalunya, és clar, en quedava exclosa. 

Des del monestir, felicitat i tolerància per al nou any.

Publicat a Catalunya Cristiana, 1738, 13 gener 2013